כמעט כל עוסק פטור, במיוחד בתחילת הדרך, נתקל בדילמה הזאת: איזה מסמך חשבונאי עליו להפיק בעת ביצוע עסקה מול לקוחות? התשובה המיידית והברורה היא קבלה, שכן חשבונית המס כוללת מע"מ ולכן לעוסק פטור אסור להפיקה (רק עוסק מורשה יכול לגבות מע"מ), קבלה לעוסק פטור אינה מחייבת גביית מע"מ.
אך האם תשובה היא כה פשוטה וחד משמעית? אז זהו, מסתבר שלא.
למרות שאכן הפרקטיקה הנפוצה ביותר בעת ביצוע עסקאות עבור עוסקים פטורים היא הפקת קבלה, זוהי לאו דווקא האפשרות היחידה. יתרה מזאת, זוהי אפילו לא האפשרות הפשוטה והנוחה ביותר מבחינת ניהול חשבונות העסק.
מבחינה חשבונאית, הפקת קבלה לעוסק פטור מתעדת תשלום שייכנס למקדמות מלקוחות ולא להכנסות העסק. רק בעת הגשת הדו"ח השנתי, בעל העסק ידווח על כלל המקדמות שיעברו להכנסות העסק. דבר זה יכול להקשות על בעל העסק לנתח ולעקוב אחר הכנסות העסק.
האם ישנה אופציה אחרת? כן! הפקת חשבונית! אבל רגע… לא כתבנו מקודם שעוסק פטור לא יכול להפיק חשבונית מס? נכון, אכן עוסק פטור אינו רשאי להפיק חשבונית מס, אבל יש לשים לב למילת המפתח – חשבונית של עוסק פטור (אינה כוללת מע"מ) לעומת חשבונית מס שאותה מנפיק עוסק מורשה (כוללת מע"מ).
ישנו הבדל מהותי בין שני מסמכים חשבונאיים אלה: חשבונית מס כוללת מע"מ (בעוד עוסק פטור אינו רשאי לגבות מע"מ), וחשבונית עוסק פטור אינה כוללת מע"מ ולכן עוסק פטור רשאי להפיק אותה.
היתרון בהפקת חשבונית לעומת הפקת קבלה מבחינת הנהלת חשבונות העסק הוא שהתשלום ייכנס ישירות להכנסות העסק ולא למקדמות כמו במקרה של הפקת קבלה.
בכל מקרה, תמיד יש להתייעץ עם רואה חשבון לגבי איזה מסמך חשבונאי עדיף לבעל העסק להפיק.
בעת הגדרת העסק בהרשמה הראשונית למערכת, המשתמש בוחר איזה סוג עסק לנהל (פטור, מורשה, חברה וכו’).
כאשר נבחרת האפשרות של עוסק פטור, המערכת תתאים את עצמה להגדרה, וכאשר המשתמש יבחר להפיק חשבונית, לא תתבצע גביית מע"מ (או יותר נכון, תתבצע גביית 0.00% מע"מ).
כך ניתן להפיק חשבונית חוקית ותקנית לעוסק פטור, ותשלומי לקוחות מעסקאות ייכנסו היישר להכנסות העסק.
באמצעות מערכת AccountIT תקבלו חשבונית אונליין באינטרנט בצורה מהירה ונוחה ישירות למייל שלכם!